Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Bug στο Facebook αυξάνει δυο-δυο τα Like σε ιστοσελίδες πότε-πότε


Σε προγραμματιστικό λάθος αποδίδει το Facebook το γεγονός ότι κάποιες φορές αυξάνεται κατά δύο ο αριθμός των Like στους δικτυακούς τόπους όπου υπάρχει το ομώνυμο κουμπί, όταν ο επισκέπτης ιστοσελίδας τους την κοινοποιεί σε φίλους ή όταν περιλαμβάνει link προς αυτήν μέσω ενός προσωπικού μηνύματος στο Facebook.

Από την έκταση που πήρε το θέμα, έγινε ευρύτερα γνωστό κάτι που ήταν ήδη τεκμηριωμένο για τους προγραμματιστές της πλατφόρμας.

Ο αριθμός των Like σε μια ιστοσελίδα (όχι σε Σελίδες του Facebook) αυξάνεται ακόμα και όταν ο χρήστης-μέλος του Facebook δεν έκανε κλικ στο κουμπάκι Like της ιστοσελίδας. Αρκεί να παραπέμψει στην ιστοσελίδα μέσω ενός προσωπικού μηνύματος ή να κοινοποιήσει την σελίδα.
Πράγματι, στην σχετική σελίδα αναφέρεται ότι ο αριθμός των Like σε μια ιστοσελίδα αυξάνεται με τις παραπάνω ενέργειες, καθώς επίσης και από τα like και τα σχόλια που έγιναν σε αναφορές στο Facebook για το URL της ιστοσελίδας.

Το Facebook χαρακτηρίζει αναμενόμενη αλλά και θεμιτή την αύξηση του αριθμού των Like, με το επιχείρημα ότι αφού ο χρήστης παραπέμπει στην ιστοσελίδα, η προτίμησή του είναι μεν έμμεση, αλλά προφανής.

Σε bug αποδίδεται η αύξηση του αριθμού των Like κατά δύο, φαινόμενο που παρατηρείται κάποιες φορές, κάποιες άλλες όμως όχι. Μπορείτε να δοκιμάσετε «παίζοντας» με τα Like στα άρθρα του tech.in.gr. Πάντως, στις δικές μας δοκιμές, τα Like αυξάνονται κατά ένα και όχι κατά δύο:

Επιλέξτε μια τυχαία παλιά είδηση από το tech.in.gr (για να το κάνετε, μπορείτε να προσθέσετε έναν τυχαίο αριθμό στο τέλος αυτού του URL που σας δίνουμε εδώ, έως το 323: http://tech.in.gr/more-articles/?pg= Έτσι, επιλέγετε μια τυχαία σελίδα, για να απομονωθείτε από τις σελίδες με άρθρα που ίσως να κάνουν Like πραγματικοί χρήστες).
Έπειτα, επιλέξτε μια είδηση και
«Μοιραστείτε το» (δείτε την επιλογή στο τέλος του άρθρου στην γκρι μπάρα) στο Facebook (είτε Κοινοποιήστε ως Προσωπικό Μήνυμα σε ένα φίλο που δεν θα ενοχληθεί από την τυχαία παραπομπή, είτε στο Χρονολόγιό σας, επιλέγοντας δεξιά «Μόνο Εγώ» για να δείτε μόνο εσείς την ανάρτηση)
Επιστρέψτε αμέσως μετά την κοινοποίηση ή το προσωπικό μήνυμα για να δείτε ότι πράγματι έχει αυξηθεί ο αριθμός των Like στο άρθρο -στα παλιά άρθρα δεν υπήρχε το plug-in, οπότε τα Like πρέπει να ήταν αρχικά 0- και κατά πόσο).
Θα διαπιστώσετε ότι ο αριθμός των Like πράγματι αυξήθηκε χωρίς να κάνετε άμεσα Like στο άρθρο. H αύξηση ενδέχεται να έχει απαλλαγεί από το bug που όχι πάντα, αλλά κάποιες φορές, αυξάνει τον αριθμό αυτό κατά δύο.
Το ίδιο bug μπορείτε να τεστάρετε σε μια σελίδα που στήθηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό. Εάν μοιραστείτε με ένα μήνυμα στο Facebook την παραπομπή στην σελίδα http://ashkansoltani.org/fb_test.html (στην οποία παραπέμπει σχετικό άρθρο στα μπλογκ της WSJ) θα δείτε τον αριθμό των like στην σελίδα αυτή να αυξάνεται. Τι σας συνέβη, αυξήθηκε κατά ένα ή κατά δύο Like;

«Δεν είναι διπλασιασμένα τα Like στις Σελίδες του Facebook»
Πάντως, το Facebook επισημαίνει ότι το bug δεν προκαλεί την αύξηση του αριθμού των Like στις Σελίδες στο Facebook (στην προκειμένη περίπτωση, από την προηγούμενη ενέργειά σας, δεν αυξήθηκαν τα Like στην σελίδα του tech.in.gr στο Facebook).

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε παράπλευρες και ανεπιθύμητες συνέπειες με σημαντικότερη την ανάρτηση δημοσιεύσεων από την Σελίδα στο Χρονολόγιο του χρήστη (όπως συμβαίνει όταν ο χρήστης έχει δηλώσει προτίμηση εσκεμμένα με ένα Like σε μια Σελίδα στο Facebook).

Γιατί «κοιτάει» τα URL στα προσωπικά μου μηνύματα το Facebook;
Εντούτοις, το θέμα προκαλεί έντονες συζητήσεις για έναν ακόμα λόγο και συγκεκριμένα για την «επιθεώρηση» προσωπικών μηνυμάτων από την υπηρεσία. To Facebook απαντά ότι το λεγόμενο "parsing" του URL στο προσωπικό μήνυμα είναι απαραίτητο για να προβληθεί η προεπισκόπηση της παραπομπής στο μήνυμα, αλλά και για να υποστεί επεξεργασία για να διαπιστωθεί εάν θα χαρακτηριστεί spam (εάν πληροί τους όρους της Κοινότητας).

Είναι γνωστό χρόνια τώρα ότι το Facebook φιλτράρει τα μηνύματα με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι θέλει να αποτρέψει την ανταλλαγή συνδέσμων προς σάιτ που φιλοξενούν torrent. Ωστόσο, η υπηρεσία έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις για το θέμα αυτό αφού η παραπομπή σε torrent δεν είναι, ούτε θα έπρεπε να θεωρείται ένοχη εκ προοιμίου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραπομπή σε ένα (αθώο) e-book που έχει περάσει στο public domain και διατίθεται υπό μορφή torrent. Όποιος επιχειρεί να στείλει το URL προς το torrent μέσω ενός προσωπικού μηνύματος από το Facebook θα δει ότι το μήνυμά του δεν θα περάσει με επιτυχία τους ελέγχους και δεν θα φτάσει ποτέ στον παραλήπτη του. To μήνυμα που επιστρέφει η υπηρεσία μόλις επιλέξετε «Αποστολή» γράφει ότι «Το περιεχόμενο που προσπαθείτε να κοινοποιήσετε περιλαμβάνει ένα σύνδεσμο ο οποίος έχει αποκλειστεί γιατί είναι ανεπιθύμητος ή επικίνδυνος: http://thepiratebay.org/torrent»

In.gr Τεχνολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου