Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

FIFA 13 Review: Μάθε μπαλίτσα από τους ειδικούς


Αν η ερώτηση ήταν «Τι κοινό έχει η σειρά FIFA με τον Φοίβο;», η απάντηση είναι απλή: (σχεδόν) 20 χρόνια επιτυχίες. Το franchise ξεκίνησε με το FIFA '94 το 1993 και έκτοτε η ΕΑ κυκλοφορεί ένα νέο παιχνίδι κάθε σεζόν - 20 στο σύνολο με το φετινό - που ακόμη και στις λιγότερο αξιόλογες στιγμές του μας διασκέδαζε περισσότερο από τις επιτυχίες του έλληνα μουσικοσυνθέτη.
Αν στην ΕΑ Sports ήταν λίγο τεμπέληδες το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να αλλάζουν κάθε χρόνο το ρόστερ των ομάδων, το soundtrack και ίσως να έκαναν και ένα γυάλισμα στα γραφικά. Κάτι όμως ο επαγγελματισμός τους, κάτι ο ανταγωνισμός από το Pro Evolution Soccer της Konami, οδήγησε τη σειρά σε σημαντικές βελτιώσεις στο πέρασμα των ετών που μετάλλαξαν το FIFA από «ποδοσφαιράκι» σε εξομοιωτή όλων σχεδόν των πλευρών του πλέον αγαπημένου αθλήματος παγκοσμίως.

Η φετινή έκδοση δεν έχει τόσο σημαντικές αλλαγές όσο η περσινή όμως η βελτίωση στα περισσότερα σημεία θα γίνει αισθητή στους fans του τίτλου. Το περιβόητο Tactical Defending είναι και πάλι μαζί μας και ναι, απενεργοποιείται αλλά μην βιάζεστε: στο FIFA 13 η λειτουργία του έχει εξομαλυνθεί σημαντικά και επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην άμυνα και μαρκαρίσματα ενός εναντίον ενός. Πολύ καλύτερη και η λειτουργία της υπεύθυνης για τις επαφές Impact Engine - τα μάλλον αστεία περιστατικά με τις συγκρούσεις ποδοσφαιριστών στο FIFA 12 είναι σχεδόν παρελθόν. Η EA δείχνει να ποντάρει πολλά στα δύο αυτά χαρακτηριστικά και είναι ευχάριστο ότι προσπαθεί να τα φέρει κοντά στις επιθυμίες των παικτών αντί απλώς να τα επιβάλλει.

Ένα άλλο ενδιαφέρον καινούριο χαρακτηριστικό του FIFA 13 που δείχνει την πρόθεση να γίνει το παιχνίδι όσο το δυνατόν πιο physical είναι η πρώτη επαφή με την μπάλα: ο παίκτης σας δεν διαθέτει πλέον μαγικές δυνάμεις που του επιτρέπουν 100% άψογο κοντρόλ σε κάθε περίπτωση. Αντιθέτως, οι προσωπικές του ικανότητες (τα στατιστικά του δηλαδή), η θέση και η ταχύτητα του σώματός του και η δύναμη με την οποία φθάνει η μπάλα στα πόδια του παίζουν το ρόλο τους στο αν θα  την κοντρολάρει με επιτυχία ή όχι: αν η μπαλιά είναι δυνατή και ο παίκτης τρέχει, δύσκολα θα την κρατήσει στην κατοχή του ή δεν θα «ανοίξει» το κοντρόλ του δίνοντας την ευκαιρία να την «τσιμπήσει» κάποιος αντίπαλος. Στην αρχή ίσως σας δυσκολέψει, σύντομα όμως θα εκτιμήσετε τον ρεαλισμό που προσθέτει στο gameplay.

Το επίπεδο της παραγωγής στα γραφικά, τον ήχο και το soundtrack είναι όπως πάντα υπεράνω κριτικής και το AI συμπαικτών και αντιπάλων μοιάζει διακριτικά βελτιωμένο. Στον τομέα των ομάδων υπάρχουν ως συνήθως τα σημαντικότερα πρωταθλήματα του κόσμου και ναι, παραδόξως το ελληνικό λείπει και πάλι (σόρι, δεν θα σηκώσετε την κούπα με τον Πλατανιά ή τον Ατρόμητο) ενώ εμφανίζονται μόνο ως σύλλογοι η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ. Φέτος όμως υπάρχουν και εθνικές ομάδες τις οποίες μπορείτε να αναλάβετε παράλληλα με το σύλλογό της και ευτυχώς εδώ η δική μας Εθνική μας είναι παρούσα.
Η γενικότερη αίσθηση που αποκομίσαμε από το FIFA 13 είναι ότι το gameplay έχει γίνει ακόμη πιο ζωντανό και επιτρέπει να φανεί ακόμη περισσότερο το ταλέντο του καθενός στο χειριστήριο και η προπόνηση που έχει ρίξει μπροστά από την οθόνη. Στην ερώτηση που κυριαρχεί κάθε χρόνο - «είναι καλύτερο από το PES;» - κατά τη γνώμη μας απάντηση δεν υπάρχει: είναι θέμα γούστου πλέον. Είναι σαν να λέμε «είναι πιο όμορφη η Μόνικα Μπελούτσι από την Σκάρλετ Γιοχάνσον;». Δεν έχει σημασία άλλωστε: και με τις δύο, καλά θα περάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου