Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Σύστημα Προγραμματισμού Επιχειρησιακών Πόρων (Enterprise Resource Planning - ERP)



Το Σύστημα Προγραμματισμού Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που χρησιμοποιείται προκειμένου να διαχειριστεί προσωπικό, περιουσιακά στοιχεία, υλικά και άλλα. Ο σκοπός του είναι να διευκολύνει τη ροή της πληροφορίας ανάμεσα σε όλους τους τομείς της επιχείρησης μέσα στον ίδιο τον οργανισμό και να διαχειριστεί τις διασυνδέσεις με εξωτερικούς συνεργάτες και πελάτες.
Στόχος ενός συστήματος ERP είναι η ολοκλήρωση των επιμέρους διαδικασιών μέσα στην επιχείρηση στις οποίες εμπλέκονται τα διάφορα τμήματα (λογιστήριο, παραγωγή, πωλήσεις, κ.λπ.), έτσι ώστε να μπορεί αυτή να διεκπεραιώνει τις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητές της. Η σωστή αξιοποίηση ενός συστήματος ERP δημιουργεί καλύτερες δομές στην επιχείρηση, οι οποίες επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εργαστούν αποτελεσματικότερα και πιο παραγωγικά.
Πιο συγκεκριμένα, ένα σύστημα ERP παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα παρακολούθησης των οικονομικών της επιχείρησης, καθώς και πληροφορίες για την παραγωγή, ενοποιώντας τις διαδικασίες με μια λογική συνοχή. Από τη στιγμή που τα δεδομένα εισαχθούν σε κάποια μονάδα (module) του ERP, αυτά είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε μονάδα του ERP τα χρειαστεί. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μία λογική ενοποίηση των διαδικασιών μεταξύ των τμημάτων της επιχείρησης. Η ευκολία με την οποία είναι πλέον διαθέσιμη η πληροφορία επιτρέπει στα στελέχη να κάνουν πιο ουσιώδεις αναλύσεις, με βάση τα στοιχεία που παρέχονται από το ERP, με αποτέλεσμα τα στελέχη που πριν δούλευαν για να δημιουργήσουν την πληροφορία, τώρα να μπορούν να δουλεύουν με την πληροφορία.
Επιπρόσθετα, η εγκατάσταση ενός ERP διευκολύνει τη μετάβαση μιας επιχείρησης στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Τα περισσότερα συστήματα ERP διαθέτουν έτοιμα υποσυστήματα λογισμικού για ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα οποία προσαρμόζονται στο βασικό ERP σύστημα, προσφέροντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση να συναλλάσσεται με τους συνεργάτες της και με ηλεκτρονικές μεθόδους.
Τα συστήματα ERP λειτουργούν σε τρία βασικά επίπεδα:
• Σχεδιασμός (Planning): Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον σχεδιασμό παραγωγής καθώς και άλλες διαδικασίες σχεδιασμού, όπως προϋπολογισμούς, πωλήσεις κ.λπ.
• Εκτέλεση (Execution): Περιλαμβάνει στοιχεία όπως τα συστήματα παραγωγής, τη διαχείριση των logistics (αποθήκες,
παραγγελίες και μεταφορές) καθώς και άλλες διαδικασίες όπως προμήθειες, συντήρηση, διαχείριση ανθρώπινων πόρων κ.λπ.
• Ανάλυση (Analysis): Περιλαμβάνει την κοστολόγηση (προϊόντος, παραγωγής κ.λπ.), τα χρηματοοικονομικά, καθώς και άλλες διαδικασίες, όπως προϋπολογισμούς και ανάλυση πωλήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου